ANOM, en app som skapades 2018 i hemlighet av FBI, massövervakade miljontals meddelanden från tusentals svenska medborgare i Operation Trojan Shield. Ett par år senare avlyssnades över 100 miljoner meddelanden, hundratusentals bilder och 60 000 människor genom kommunikationstjänsten EncroChat. I samma veva avlyssnades den tredje kommunikationstjänsten Sky ECC i en massövervakning som har samlat så många skickade meddelanden, video, bilder och dokument mellan medborgare i Sverige och Europa att myndighetspersonal i hela EU inte kommer hinna undersöka materialet under en hel livstid.
Operationerna har nästan uteslutande beskrivits som framgångsrika kampanjer mot brottsligheten i Europa. Men hur har allting gått till när enskilda myndighetspersoner i Sverige har gett främmande stater fria händer att läsa svenska medborgares kommunikation? Var det lagligt? Har regler kringgåtts? Hur påverkar det oskyldiga människors integritet? Vilka är dom som har övervakats men inte åtalats? Har skyddade yrkesgrupper som journalister eller poltiker varit del av massavlyssningen? Och varför har operationerna inte granskats trots kritik från sakkunniga experter? Har det handlat om pragmatisk, inkompetens eller är andra makter i spel? Thomas har en uppfattning att det finns starka intressen som helst lägger locket på.
Thomas Olsson är en av Sveriges bästa försvarsadvokater och har haft några av landets mest kända fall senaste 30 åren som Thomas Quick, Al-Barakat, Fallet Kevin och Martin Schibbye & Johan Perssons i Etiopien. Thomas ingår i ett nätverk av europeiska advokater som kritiserat och undersökt lagligheten i operationerna. Han gästar loungen för att prata ingående om det och den missinformation som florerat i media kring tillvägagångsätten.
Just nu diskuteras också “Chat Control”, ett lagförslag i Europaparlamentet, som kan möjliggöra den största massövervakningen någonsin på 500 miljoner europeiska medborgare. Om lagen vinner lagakraft skulle det innebära ett paradigmskifte i hur europeiska länder förhåller sig till människors personliga integritet och fri- och rättigheter på internet. Det väcker ytterligare frågor. Hur ska svenskar förhålla sig till detta? Hur påverkar det vanliga medborgares yttrande- och åsiktsfrihet? Riskerar det att öka journalisters, politikers, NGO:s, advokaters och forskares nivå av självcensur?
Ett otroligt intressant samtal med en av Sveriges vassaste advokater om ett ämne som blir allt viktigare i vanliga människors liv. Nu när meddelandetjänster, sociala medier, internet- och molnlagring, mobilen och AI blivit en oundviklig del av allas vardag.
Sprida gärna avsnittet okrypterat och okontrollerat, till vänner familj och okända, på alla sociala medier och meddelandetjänster du kan hitta.
Det här är inte hela avsnittet. Vill du få tillgång till hela avsnittet, före alla andra och helt reklamfritt, behöver du bli betalande prenumerant på Patreon:
https://www.patreon.com/taimaz
❤️ Tack för ditt stöd! ❤️
Du kan också ge stöd på Swish: 0761 401 401
Mer info på https://www.loungepodden.se
Följ Taimaz
Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/
Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A